Oplichters op marktplaats

oplichters
Oplichters op marktplaats

Op de bekenste verkoop site van nederland zitten heel veel oplichters die er alles aan doen om je geld af te pakken. Dit gebeurt via phishing (valse email), betaal linkjes versturen en tegenwoordig ook via whatsapp.

Via Phishing. Bij phishing wordt een valse mail gestuurd naar de verkoper met een link erin om achter jouw inlog gegevens te komen om zo in je account te komen op de verkoop site.

Betaal linkje. Op deze manier probeert te oplichter aan jouw betaal gegevens te komen om daarnaar je rekening leeg te plunderen.

Via WhatsApp. Bij WhatsApp gebeurt eigenlijk hetzelfde als via het versturen van een betaal link. Je krijgt eerst het volgende bericht te lezen:

 Dat is prima. Ik wil u vragen of u zich kunt verifiëren via het  marktplaats verificatie verzoek. Heb in het verleden nare ervaringen opgedaan met betalingen vandaar zal daarna meteen de betaling voldoen

Op dat moment sturen zij een link naar hun site wat erg lijkt op die van marktplaats. Je kan het zien aan .online, .org of .info in plaats van .nl. Er staat ook een andere domein in plaats van marktplaats.nl.

Hoge bedragen bij biedingen. Bij een (te) hoge bod op een product waar de waarde te laag is, is voor de verkoper aantrekkelijk om in contact te komen met de bieder. Hier gaat het om oplichterij.

Hoe herken je een oplichter?

Korte naam bij de advertentie. De naam van de adverteerder bestaat meestal maar uit 1 of 2 letters

Actieve jaren op marktplaats Meestal is dat bij oplichters maar 1 dag. We geven hieronder een voorbeeld aan de afbeelding van onze actieve jaren op marktplaats.

Actieve jaren op marktplaats

Zeer aantrekkelijke prijzen op artikelen. Bijvoorbeeld op populaire artikelen zoals op Macbook van Apple. Dit zijn gewilde artikelen die vaak verkocht worden. Gaat het om een splinternieuwe macbook van de vraagprijs van €400 dan weet je al dat de prijs niet klopt. Trap hier niet in!

Wat kun je zelf doen?  Als een koper interesse heeft in jouw product probeer dan eerst eens achter te komen wie die persoon is en hoe lang hij of zij al gebruiker is van de verkoop site. Zoek via Google naar de naam van de gebruiker. Controleer zijn telefoonnummer want deze zijn vaak te achterhalen.